Każdego dnia na świecie marnują się olbrzymie ilości jedzenia. Globalizacja sprawiła, że wszystkiego mamy pod dostatkiem, a najwyraźniej nawet zbyt wiele, bo faktem jest, że podaż przewyższa popyt.

Marnowanie żywności w liczbach

Ile jedzenia marnuje się na świecie?

Rocznie na świecie marnuje się prawie półtora miliarda ton jedzenia, co znaczy, że produkowanej żywności zjadamy około 60 procent, a aż jedna trzecia zostaje wyrzucana.

Ile jedzenia marnuje się w Polsce?

Polacy rocznie marnują aż 9 milionów ton – zajmujemy niechlubne piąte miejsce w Europie pod tym względem. Polacy, każdego roku marnując 235 kilogramów, najczęściej do kubłów na odpadki wrzucają pieczywo, owoce, wędliny, warzywa, ziemniaki i jogurty.

Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka – zapominamy spojrzeć na informację o terminie przydatności, nie wiemy jak odpowiednio przechowywać, kupujemy produkty niskiej jakości, robimy zbyt duże zakupy, przygotowujemy zbyt duże porcje i brakuje nam pomysłów na komponowanie dań z tego, co mamy pod ręką. W Polsce jednak najwięcej żywności marnuje się nie w domach, a w sklepach. Powód jest absurdalny – konsumenci kupują oczami, a co za tym idzie, mniej atrakcyjne estetycznie warzywa nie mające szansy znaleźć się w koszyku zakupowym, lądują w kontenerze na odpady organiczne.

Jak przedłużyć termin przydatności owoców i warzyw?

Spacerując po hipermarketach i bazarkach chętnie sięgamy po warzywa – czujemy motywację do zdrowego odżywiania i urozmaicenia domowego menu. Jednak w domu często zapominamy o przyniesionych sałatach czy brokułach, które leżą w lodówce tak długo, aż stracą swój urok i przydatność. Warto poznać kilka trików, które pozwolą zachować świeżość owoców i jarzyn na nieco dłużej. Liściaste warzywa, takie jak szpinak czy sałata koniecznie wyjmij z foliowych opakowań i zawiń w papierowe ręczniki, które w przeciwieństwie do folii pochłaniają wilgoć i sprawiają, że nie dochodzi tak szybko do gnicia.

Banany i pozostałe owoce trzymaj w oddzielnych miskach – banany wytwarzają spore ilości etylenu odpowiadającego za dojrzewanie owoców. Pamiętaj o tym zwłaszcza wtedy, kiedy kupujesz na przykład maliny lub truskawki, które przejrzewają szybciej, niż na przykład jabłka. Bananów nie należy także przechowywać w lodówce, ponieważ źle znoszą niskie temperatury i pod ich wpływem nabierają brązowych nieestetycznych plam. Marchew oraz pietruszka z czasem tracą wilgoć i stają się pomarszczone. Aby temu zapobiec odetnij nać i włóż warzywo do pojemnika z zimną wodą.

Jabłka przechowuj blisko ziemniaków. Choć brzmi to absurdalnie, wyjaśnienie jest czysto chemiczne – etylen wytwarzany przez jabłka zapobiega kiełkowaniu ziemniaków. Aby na dłużej zachować świeżość surowych jajek, przed umieszczeniem ich w lodówce natrzyj skorupki kroplą oleju roślinnego. Pieczarki trzymaj w lodówce zapakowane w papierową torebkę, a batatów raczej nie wkładaj do chłodziarki.

Nie wyrzucaj jedzenia – wykorzystaj je kreatywne!

Czerstwe pieczywo może z powodzeniem pełnić funkcję grzanek do sałatki lub zupy. Ugotowanym ziemniakom nadasz drugie życie przygotowując z nich kopytka lub zapiekankę z warzywami i serem. Jeśli po wczorajszym obiedzie zostało Ci sporo kaszy, makaronu lub ryżu, zrób zapiekankę lub sałatkę z mozzarellą, a kasza doskonale nada się do krupniku. Aby przygotować pyszny rosół wykorzystałeś dużą ilość mięsa drobiowego.

Gotowany kurczak świetnie sprawdzi się jako składnik pasztetu mięsno-warzywnego, farszu do pierogów czy krokietów, możesz również przyrządzić pyszną pastę do kanapek. Warzywa z tego samego rosołu koniecznie wykorzystaj do jarzynowej sałatki z majonezem. Gotowane jajka aż same proszą się o utarcie na pastę kanapkową na przykład z dodatkiem makreli lub tuńczyka, a fasolkę szparagową lub ciecierzycę na wegetariańskie kotleciki. Jak widzisz, pomysłów jest mnóstwo!

Najwyższy czas zmienić nawyki i nauczyć się zrobić coś z niczego. Spytaj dziadka lub mamę o zupę zwaną „eintopf” i zaskocz swoich bliskich kreatywnością w kuchni. Nie tylko zaoszczędzisz trochę pieniędzy, ale przyczynisz się do zmniejszenia marnotrawstwa cennej żywności.